Tuesday, January 28, 2014

Pogaca with Olive Paste - Zeytin Ezmeli Poğaça



Ingredients:

  • 1/2 cup lukewarm milk
  • 1/2 cup lukewarm water
  • 1/2 cup oil
  • 4 tablespoons butter
  • 5 cups flour
  • 1 teaspoon sugar
  • 2 teaspoons salt
  • 1 package of dry yeast
  • black olive paste
  • 1 egg ( white and yolk separated)
For top:
  • egg yolk
  • nigella seeds
Method:
  • Place the lukewarm water, milk, sugar and yeast in to a bowl. Stir well to dissolve the sugar and the yeast. Let it rise for 5 minutes.
  • Add oil, butter, salt, egg white. Mix well. Gradually add flour.
  • Knead it on floured surface. The dough should be soft. Let it rise for 20 minutes in a warm place.
  • Grab small pieces of the dough and flatten with your palms. Spread the olive paste on it. Fold the dough and give it a ring shape.
  • Brush the beaten egg yolk and sprinkle nigella seeds on top. Place parchment paper on a oven tray and place the pastries on it.
  • Bake at preheated 350 F oven for 40 minutes or until golden brown.
Enjoy





    Malzemeler:
    • 1/2 bardak ılık süt
    • 1/2 bardak ılık su
    • 1/2 bardak sıvı yağ
    • 4 yemek kaşığı tereyağ
    • 5 bardak un
    • 1 çay kaşığı şeker
    • 2 çay kaşığı tuz
    • 1 paket kuru maya
    • siyaz zeytin ezmesi
    • 1 yumurta ( sarısı ve beyazı ayrılmış )
    Üzeri için:
    • yumurta sarısı ve çörek otu
    Hazırlanışı:
    • Ilık su, sütü, şekeri ve mayayı bir kaba alın. Şeker ve maya iyice çözünene kadar karıştırın. 5 dk kabarmasını bekleyin.
    • Sıvı yağ, tereyağ, yumurta akını karıştırın ve yavaşça unu ilave edin.
    • Tezgaha un serpin ve hamur yumuşak oluncaya kadar yoğurun ve 20 dk sıcak bir ortamda hamuru dinlendirin.
    • Hamurdan küçük toplar koparın ve elinizle açın. Zeytin ezmesini yayın. Hamuru kapatın ve halka şekli verin.
    • Üzerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu serpin. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin ve poğaçaları üzerine koyun.
    • Önceden ısıtılmış 175 C fırında 40 dk ya da kızarana kadar pişirin.
    Afiyet Olsun

    2 comments: