Sunday, December 8, 2013

Lentil Balls - Mercimek Köftesi






Ingredients:

  • 2 cups red lentil
  • 1 cup fine bulgur
  • 5 spring onions, chopped
  • half a bunch parsley, chopped
  • 1 onion, chopped
  • 1 teaspoon cumin
  • salt
  • 4-5 cups water
For the sauce:
  • 2 tablespoons tomato paste
  • 1 tablespoon red pepper paste
  • 1 tablespoon butter
  • 1 onion, chopped
  • 1/2 cup oil



Method:

  • Boil the lentils in the water until tender and just a little water remains.
  • Remove from the heat and add the bulgur and close the lid. Wait until all the water is absorbed. Leave to cool.
  • Put the butter in a frying pan and fry the 1 chopped onion until light brown.
  • Add the tomato paste  and the spices and salt. Add the oil. Mix well. 
  • Put the lentil mixture in a big bowl and add the sauce mixture . Knead thoroughly.
  • Add the fresh onions, parsley and the other onions. Knead again.
  • Give oval shapes with your hands and serve with pickle.
Enjoy.













Malzemeler:
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 5 adet taze soğan, doğranmış
  • 1 soğan, doğranmış
  • yarım demet maydanoz, doğranmış
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • tuz
  • 4-5 bardak su
Sosu için:
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 soğan, doğranmış
  • 1/2 bardak sıvı yağ
Hazırlanışı:
  • Mercimekleri suda yumuşayana kadar ve biraz su kalana kadar kaynatın.
  • Ateşten indirin ve bulguru ekleyin. Kapağını kapatın ve tüm suyu çekene kadar bekleyin. Soğumaya bırakın.
  • Kızartma tavasına tereyağını koyun ve 1 soğanı hafif pembeleşinceye kadar pişirin. 
  • Domates salçasını ve tuzu, baharatları ekleyin. Yarım bardak sıvı yağını da ekleyin karıştırın ve ocaktan indirin.
  • Mercimek karışımını büyük bir kaba koyun ve sos karışımını ekleyin. İyice yoğurun. 
  • Taze soğan maydanoz ve diğer soğanı ekleyin. Tekrar yoğurun.
  • Elinizle oval şekiller verin ve turşu ile birlikte servis edin. 
Afiyet Olsun

No comments:

Post a Comment