Tuesday, November 12, 2013

Hibeş (Antalya)





Hibeş, Antalya'ya özgü lezzetli bir mezedir . Antalya'da doğduğum için küçükken her misafirlikte bu mezeden yapılırdı. Kulakları çınlasın en çok sevdiğim hibeşi Nurhan teyzem yapardı. Annem hep bir tarifini ver de biz de yapalım derdi ama sağ olsun hiç vermezdi çünkü bu ölçülerle yapılmaz derdi her şeyi göz kararı atarım derdi. Şimdi ben yapınca anlıyorum ki haklıymış aslında. Bir anda tahin koyulaşabiliyor ve  kıvamını azar azar su ve limon suyu ekleyerek ayarlıyorum. Acılı seven daha çok pul biber atabilir. Ekşi seven bolca limon sıkabilir yine sizin damak zevkinize kalmış. Yanında demlenmiş bir bardak çay ile ekmeğe sürerek yenecek çok lezzetli bir tarif. Mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler:

  • 250 gr tahin
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
  • 2 diş sarımsak
  • 3 çay kaşığı kimyon
  • 3 çay kaşığı tatlı toz biber
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ılık su
Yapılışı:

Tahinin hepsini bir kaseye boşaltın. Üzerine tuz ve baharatların hepsini ekleyin. Önce 1 yemek kaşığı limon suyunu atın ve tahta kaşıkla iyice karışıtırn. Mutlaka tahta kaşıkla karıştırmalısınız yoksa bütün tahin toparlanıp kaşığa yapışıyor. Tahin koyulaşınca ılık suyu yavaş yavaş ilave edin ve kıvamına bakın. Ne çok koyu ne de çok sulu olacak.Kıvamını ılık su ve limon suyu ile ayarlayın. O yüzden azar azar ilave edin. Diğer 1 yemek kaşığı limon suyunu da ilave edin ve karıştırmaya devam edin. En son rendelenmiş sarımsakları ekleyin. Karıştırın. Mezemiz servise hazır.
Afiyet Olsun.


No comments:

Post a Comment